aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Rogaliki półfrancuskie 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie łatwe, a takie pyszne

Rogaliki półfrancuskie 4

Składniki:

Rogaliki półfrancuskie 4

 

  • 3 szklanki maki
  • kostka masła lub margaryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 dkg drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta imbiru
  • białko do smarowania ciasta
  • dżem lub marmolada
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki półfrancuskie 4
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać roztopiony, ale nie gorący tłuszcz, śmietanę, imbir i żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wyjąć, z porcji ciasta rozwałkować koło na ok 5 mm grubości i średnicy 25 cm. Placek podzielić na 6 trójkątów, każdy posmarować białkiem i ułożyć po łyżce dżemu z szerszej strony. Zwijać rogaliki, wierzch posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180C na złoty kolor. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem