czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rogaliki są niesamowicie kruche i delikatne a jabłkowe nadzienie idealnie do nich pasuje;) Świetnie pasują na Tłusty Czwartek.

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami

 

 

  • Farsz:
  • 5 jabłek,
  • 50g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego,
  • jajko,
  • brązowy cukier do posypania.

Sposób przygotowania:

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami
1. Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder oraz sól. Wyrobić krótko gładkie ciasto. Podzielić na 3 częsci. Każdą rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 trójkątów. 2. Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszac z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do śroak formując rogale. Ulożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posyapć brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st.
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami
Ciasto rozwałkowac na ksztalt koła, kroić trojkąty
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami
nakładac farsz, zwijać do środka formując rogale