EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Rogaliki truskawkowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne rogaliki z zaskakującym nadzieniem. Nudne już rogaliki zyskały nowego smaku przez połączenie truskawek i migdałów.

Rogaliki truskawkowe z migdałami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki truskawkowe z migdałami

 

  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1szkl mleka
  • 0,5kg mąki
  • 1op cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl cukru
  • białko do obtoczenia rogalików
  • cukier do obtoczenia rogalików
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1 opakowanie całych migdałów

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki truskawkowe z migdałami
Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Margarynę rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Do mleka dodajemy drożdże, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10minut. Do gotowego rozczynu dodajemy mąkę, jajko i żółtka, zagniatamy, wlewamy margarynę i dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tak aby podwoiło swoją objętość. Gotowe ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy, wycinamy trójkąty. Na nich rozsmarowujemy dżem, na szerszym końcu kładziemy 1 migdał i zwijamy rogaliki. Każdy rogalik obtaczamy w białku, a potem w cukrze. Układamy na blasze. Pieczemy 25min w 180stopni. 
Rogaliki truskawkowe z migdałami
Tak wyglądają zaraz przed upieczeniem, zachęcająco
Rogaliki truskawkowe z migdałami
Dżem truskawkowy najlepiej użyć swój, w kupionym jest dużo soku