madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Rogaliki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jako że uwielbiamy rogaliki tym razem były z budyniem. Zapach wanilii i drożdżowego ciasta mm pycha !!!

Rogaliki z budyniem

Składniki:

Rogaliki z budyniem

Ciasto

Nadzienie

  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z budyniem

ETAP 1:

Rogaliki z budyniem
Składniki ucieramy na gładką masę mikserem

Do miski miksera wkładamy żółtka jaj i drożdże oraz wlewamy olej. Całość ucieramy mikserem na gładka masę.

ETAP 2:

Rogaliki z budyniem
Podgrzewamy mleko aż cukier się rozpuści

Mleko podgrzewamy razem z cukrem , aż się rozpuści

ETAP 3:

Rogaliki z budyniem
Jednolite ciasto pozostawiamy aby wyrosło

Mieszamy mąkę pszenną z masą drożdżową i letnim mlekiem. Wyrabiamy jednolite ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Rogaliki z budyniem
Na rozwałkowanym cieście układamy nadzienie

W czasie kiedy ciasto rośnie gotujemy budyń na mleku według wskazówek na opakowaniu. Studzimy.

Rozwałkowujemy kawałki wyrośniętego ciasta , wykrawamy trójkąty , nakładamy budyń i zwijamy.

ETAP 5:

Rogaliki z budyniem
Zawinięte rogale układamy na blasze z papierem

Zwinięte rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze jakiś czas aby wyrosły.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni do momentu aż się ładnie zarumienią. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.