Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Rogaliki z ciasta drożdżowego kąpanego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny podwieczorek dla dzieci, lub przekąska dla dorosłych do kawy czy herbaty.

Rogaliki z ciasta drożdżowego kąpanego

Składniki:

Rogaliki z ciasta drożdżowego kąpanego

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z ciasta drożdżowego kąpanego
Do wygrzanej, przesianej mąki dodać drożdże rozmieszane z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać resztę ciepłego mleka, sól, żółtka i bardzo dokładnie ciasto wyrobić. Wlać ciepły, stopiony tłuszcz i jeszcze wyrobić. Ciasto włożyć do naczynia z wodą o temperaturze pokojowej i pozostawić do czasu aż wypłynie na wierzch. Wtedy wyjąć na serwetę, osączyć z wody i podsypując cukrem pudrem na stolnicy, kilkakrotnie je zagnieść i jeszcze odłożyć, aby znów zaczęło rosnąć. Gdy znów wyrośnie, ciasto rozwałkować w kształcie koła i ostrym nożem maczanym w mące pokroić na 16 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta ułożyć łyżeczkę dżemu, zwinąć rogaliki. Gdy wyrosną posmarować je białkiem, posypać grubym cukrem i upiec w dobrze wygrzanym piecu, lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem.