Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rogaliki z ciasta francuskiego można nadziewać marmoladą, powidłami lub innymi owocami.

Rogaliki z ciasta francuskiego

Składniki:

Rogaliki z ciasta francuskiego

 

  • 1/2 kg ciasta francuskiego
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki grubego cukru

Sposób przygotowania:

Rogaliki z ciasta francuskiego
Rozmrożone ciasto, rozwałkować, pokroić na 12 kwadratów o boku 10 cm. Następnie każdy kwadrat przekroić na 2 trójkąty. Na każdy trójkąt ciasta położyć 1 kostkę czekolady i 2-3 kosteczki skórki pomarańczowej, brzegi posmarować białkiem. Zwijać ciasto formować rogaliki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 15 minut.