gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Rogaliki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kiedyś już robiłam podobne, też z dżemem, ale z innego ciasta. Dziś zrobiłam z ciasta na szarlotkę. Są pyszne.

Rogaliki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z dżemem

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem
Na stolnicę wysypać przesianą przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i cukier. Całość wymieszać, zrobić kopczyk, a w nim dziurkę, wbić jajka i dodać margarynę. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Włożyć go na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i pokroić na małe kwadraciki, na każdego nałożyć odrobinę dżemu i zwijać w rogale. Wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec na złoty kolor (ok. 25 minut w 180 st.). Po tym czasie wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Rogaliki z dżemem
Najpierw wyłożyć wszystkie składniki i przygotować ciasto
Rogaliki z dżemem
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na cienkie ciasto
Rogaliki z dżemem
Pokroić w kwadraciki, na każdy nałożyć dżem.
Rogaliki z dżemem
Wyłozyć na brytfannę i piec na złoty kolor.