lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki z dżemem i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

No to mamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :)

Rogaliki z dżemem i lukrem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Rogaliki z dżemem i lukrem

Składniki:

 

 

 

 

  • ksylitol 3 łyżki

 

 

Lukier:

  • Mielimy pół szklanki cukru na cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem i lukrem

Krok 1

Do misy wsypuje przesianą mąkę i robię w niej dołek. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodaje drożdże rozkruszone i 2 łyżeczki cukru, mieszam do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewam do przygotowanego dołka w macę, lekko mieszamy do powstania zawiesiny. Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł.

Krok 2

Drożdże wyrosły,wbijamy jajo i dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, wyrabiamy ciasto mikserem ( końcówka hak) kolo 15 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką.

Krok 3

Ciasto wyrosło, dzielimy je na 3 części i każdą cześć wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką dżem i zwijamy rogalika. Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz smarujemy rogale rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Krok 4

Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańcza, mieszamy i mamy lukier. Polewamy nim ostudzone rogaliki. Polecam bo smaczne i fajnie wyglądają.

Rogaliki z dżemem i lukrem
Do misy wsypuje przesianą mąkę i robię w niej dołek. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodaje drożdże rozkruszone i 2 łyżeczki cukru
Rogaliki z dżemem i lukrem
Drożdże wyrosły,wbijamy jajo i dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło .
Rogaliki z dżemem i lukrem
Wyrabiamy ciasto mikserem ( końcówka hak) kolo 15 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką.
Rogaliki z dżemem i lukrem
Ciasto wyrosło, dzielimy je na 3 części .
Rogaliki z dżemem i lukrem
Każdą cześć wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką dżem i zwijamy rogalika.
Rogaliki z dżemem i lukrem
Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz smarujemy rogale rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach
Rogaliki z dżemem i lukrem
Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańcza, mieszamy i mamy lukier. Polewamy nim ostudzone rogaliki. Polecam bo smaczne i fajnie wyglądają.