czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Rogaliki z dżemem wg czekoladka_m

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne proszkowe rogaliki, idealne na przekąskę w trakcie wycieczki.

Rogaliki z dżemem wg czekoladka_m

Składniki:

Rogaliki z dżemem wg czekoladka_m

  • 1 kg mąki pszennej,
  • szkl. cukru,
  • 30g proszku do pieczenia( 1 opak),
  • 375g margaryny(1,5kostki),
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. śmietany 12%,
  • słoik gęstego dżemu- najlepiej powidła z węgierek,
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem wg czekoladka_m

Mąkę przesiać i zmieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę, jajka i śmietanę. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Następnie podzielić je na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, grubości ok. 1/2cm, po czym pokroić na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę dżemu, zwijać do środka, formując małe rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć na natłuszczonej blasze w sporych odstępach. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Redakcja poleca: