zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Rogaliki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki są idealne do ciepłej herbatki.

Rogaliki z jagodami

Składniki:

Rogaliki z jagodami

 

  • cukru, łyżka masła, pół szklanki mleka, 2-3 dag drożdży, szczypta soli, szklanka czarnych jagód

Sposób przygotowania:

Rogaliki z jagodami
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru, łyżkę przesianej mąki, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać masło, sol, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, dobrze wyrobić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi, jeszcze raz lekko wyrobić, po czym na stolnicy posypanej mąką uformować wałek grubości 3 cm, pokroić w plastry o grubości 2 cm, rozłożyć je na stolnic, spłaszczyć. Na każdy kawałek nałożyć łyżeczkę jagód wymieszanych z pozostałym cukrem, zwinąć. Rogaliki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować je rozbitym jajkiem, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złocisty kolor.
Smacznego