Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Rogaliki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy sezon jagodowy mamy w pełni, warto upiec pyszne, rogaliki. Zapewniam, że znikną w mgnieniu oka. Przynajmniej u mnie tak było :)

Rogaliki z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z jagodami
Drożdże rozcieram z cukrem i cukrem waniliowym do momentu, gdy cukier będzie niewyczuwalny. Przesiewam mąkę z solą, dodaję zimną margarynę i rozcieram. Następnie dodaję jajko i śmietanę. Zagniatam ciasto. Dzielę je na części. Rozwałkowuję jedną część tak, żeby miała kształt kółka. Następnie kroję ją nożem " na krzyż" tak, żeby powstało 4- 8 rożków. W zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki. Na szerszą część rożka kładziemy jagody, a następnie zwijamy rogalik tak, żeby rożek znajdował się pod spodem. Zawijamy brzegi do środka formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Rogaliki z jagodami
Mąkę pszenną przesiewamy do miski wraz z solą.
Rogaliki z jagodami
Do mąki dodajemy zimną magraynę i rozcieramy.
Rogaliki z jagodami
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółko, które kroimy na części.
Rogaliki z jagodami
Na trójkąty układamy jagody i zwijamy rogaliki.