SUPERPRZEPIS

Rogaliki z marcepanem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rogaliki z marcepanem

Rogaliki drożdżowe z musem z dyni i masą marcepanową mają piękny kolor i pyszne nadzienie. Marcepan dodaje niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

Rogaliki z marcepanem

 

  • Ciasto
  • 2,5 szkl mąki tortowej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 150 ml pure z dyni
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pozostałe produkty
  • 30 dag masy marcepanowej
  • 1 łyżka kakao
  • jajko do smarowania
  • migdały siekane

Sposób przygotowania:

Rogaliki z marcepanem

ETAP 1:

Rogaliki z marcepanem
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem.

Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie rozpuścić masło i ostudzić.

ETAP 2:

Rogaliki z marcepanem
Resztę skłądników oprócz tłuszczu połączyć z rozczynem.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pure z dyni, jajko, żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól.

ETAP 3:

Rogaliki z marcepanem
Do ciasta pod koniec wyrabiania wlać płynne masło.

Wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Rogaliki z marcepanem
Gotową masę marcepanową wymieszać z kakao.

Do gotowej masy marcepanowej dodać 1 łyżkę wody i łyżkę kakao, wymieszać.

ETAP 5:

Rogaliki z marcepanem
Rozwałkowaną masę pokroić na równe trójkąty.

Uformować 2 kulki, ułożyć na między 2 kawałkami folii spożywczej, rozwałkować, pokroić w trójkąty. Z jednego krążka marcepanu wychodzi 12 trójkątów.

ETAP 6:

Rogaliki z marcepanem

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować 2 krążki o średnicy 30-35 cm. Każdy pokroić na 12 trójkątów. Od szerszej strony ciasta ułożyć trójkąt marcepana.

ETAP 7:

Rogaliki z marcepanem

Zwijać rogaliki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

ETAP 8:

Rogaliki z marcepanem

Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać posiekanymi migdałami, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

ETAP 9:

Rogaliki z marcepanem

Piecz na złoty kolor około 15 minut.