Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre rogaliczki :-)

Rogaliki z marmoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki z marmoladą

 

  • Ciasto.
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • sól
  • marmolada
  • rozmącone jajko

Sposób przygotowania:

Rogaliki z marmoladą
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.Dodać pozostałe składniki (śmietanę,jajka,cukier,masło).Dokładnie wymieszać,zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny.Po wyjęciu z lodówki,ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3mm.Pokroić na trójkąty.Na środku wykładać po łyżeczce marmolady.Zwinąć i uformować kształt rogalika.Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem.Posmarować roztrzepanym jajkiem rogaliki.Piec w piekarniku ok 15-20 min w 180 stopniach.Wyjąć-zostawić do ostudzenia.
Rogaliki z marmoladą
Ciasto należy rozwałkować i powykrajać trójkąty :-)
Rogaliki z marmoladą
Na powycinane trójkaty należy wyłozyć łyżką marmoladę