Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Rogaliki z marmoladą wg Cukiereczek13

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nie macie pomysłu na weekendowe wypieki? Podsuwam pomysł na rogaliki z marmoladą :)

Rogaliki z marmoladą wg Cukiereczek13 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z marmoladą wg Cukiereczek13

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z marmoladą wg Cukiereczek13
Mleko podgrzewamy i dodajemy drożdże, które kruszymy w palcach. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży, a następnie rozpuszczamy cukier. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli w bijamy jajko. Margarynę podgrzewamy na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę podsypując mąką. Z gotowego ciasta wałkujemy koło, które dzielimy np. nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę marmolady. Następnie delikatnie zwijamy i naginamy rogi. Rogaliki układamy na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rogaliki z marmoladą wg Cukiereczek13
Przygotowujemy ciasto krucho - drożdżowe.
Rogaliki z marmoladą wg Cukiereczek13
Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty.
Rogaliki z marmoladą wg Cukiereczek13
Każdy trójkąt wypełniamy marmoladą i zwijamy.
Rogaliki z marmoladą wg Cukiereczek13
Po upieczeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem.