Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Rogaliki z masą kokosową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kruche kakaowe rogaliki z białym nadzieniem. Wiórki ugotowane z manną tworzą świetną kompozycję która znakomicie się nadaje jako farsz.

Rogaliki z masą kokosową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z masą kokosową

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z masą kokosową
Suche składniki miksujemy razem, jak się połączą dodajemy tłuszcz i miksujemy aż powstanie drobna kaszka. Dodajemy żółtka i łyżkę manny ponownie miksujemy, jak ciasto zacnie się wbijać w kulę wykładamy na blat o wyrabiamy ręcznie. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy jeszcze śmietany. Wkładamy do woreczka i schładzamy około godziny w lodówce. Do mleka wsypujemy wiórki, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy mannę i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki które kroimy na 8 części i wychodzą nam trójkąty. Każdy smarujemy białkiem, nakładamy łyżkę masy i zwijamy od najwęższego boku ku szczytowi. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy resztą białka i wsadzamy do gorącego piekarnika 180 stopni. Pieczemy 20 - 30 min. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli razem z mlekiem i ozdabiamy zimne ciasteczka.
Rogaliki z masą kokosową
Najpierw łączymy suche składniki na ciasto.
Rogaliki z masą kokosową
W miarę potrzeb dodajemy śmietanę, aby ciasto było elastyczne.
Rogaliki z masą kokosową
Rozwałkowujemy placek z którego wycinamy trójkąty.