czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rogaliki z nadzieniem serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rogaliki są bardzo kruche i delikatne, a serowe nadzienie wspaniale pasuje do ciasta. Rogaliki sprawdzą się podczas pikniku:)

Rogaliki z nadzieniem serowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z nadzieniem serowym

 

 

  • Nadzienie:
  • 100 g serka naturalnego śmietankowego,
  • 150g serka homogenizowanego waniliowego,
  • czubata łyżka cukru,
  • pół laski wanilii,
  • jajko,
  • cukier perlisty do posypania,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Rogaliki z nadzieniem serowym
1. Do letnego mleka dodać drożdże i 2 łyżki mąki. Odstawić, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i nasiona wanilii. Dodać jajko, masło i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części, każdą cienko rozwałkować na kształt koła. Pociąć na osiem trójkątów i nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zwinąć do środka tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem oraz odrobiną cynamonu. Piec około 15-20 minut w temp.180st.
Rogaliki z nadzieniem serowym
każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła
Rogaliki z nadzieniem serowym
nakładać po łyżeczce farszu i zwijać do środka
Rogaliki z nadzieniem serowym
posmarować jajkiem, posypac cukrem i cynamonem