Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Rogaliki z orzechami na wigiliję - 1

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najsmaczniejsze są podawane na gorąco, ale i na zimno podane, też nie są złe w smaku

Rogaliki  z orzechami na wigiliję  - 1

Składniki:

Rogaliki z orzechami na wigiliję - 1

 

  • 40 dag - mrożonego ciasta francuskiego,
  • 7,5 dag - orzechów włoskich,
  • 2 łyżki - rodzynek,
  • 5 dag - masy marcepanowej,
  • po 1 łyżce:
  • cukru,
  • rumu,
  • soku cytrynowego
  • i masła,
  • 1szt - żółtko jaj,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Rogaliki z orzechami na wigiliję - 1
Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni . Przestudzić, połączyć z rodzynkami, masą marcepanową, cukrem, rumem, sokiem cytrynowym i masłem. Rozmrożone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć po łyżce nadzienia (u podstawy trójkątów). Zwinąć w rogaliki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować żółtkiem, posypać cukrem. Piec 12 - 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Najbardziej smakują podane na gorąco.