szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Rogaliki z owocowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mini rogaliki nadziane jabłkami i pomarańczą z cynamonem.

Rogaliki z owocowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z owocowym nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z owocowym nadzieniem
Zaczynamy od wyrobienia ciasta, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i siekamy nożem na drobne kawałki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto należy schłodzić około godziny w lodówce, owinięte folią aluminiową. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka i pomarańcze obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy aż jabłka zmiętną. Posypujemy cynamonem i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy każdą z nich na kształt koła. Koło dzielimy na trójkąciki i na każdy nakłądamy łyzeczkę farszu owocowego a następnie zwijamy i formujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Rogaliki z owocowym nadzieniem
Z mąki cukru proszku jajka i masła zagniatamy ciasto
Rogaliki z owocowym nadzieniem
Jabłka podsmażamy z pomarańczą i cynamonem
Rogaliki z owocowym nadzieniem
Ciasto rozwałkowujemy na kształt kółka i wycinamy trójkąciki
Rogaliki z owocowym nadzieniem
Na każdy trójkącik nakładamy farsz owocowy