Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczne krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi.

Rogaliki z powidłami śliwkowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Do małego garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy cukier oraz płaską łyżkę mąki, dodajemy pokruszone drożdże i wszystko dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, rozwałkowujemy ciasto. Kroimy ciasto na niewielkie trójkąty. Nakładamy porcję powideł i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce i pieczemy około 25 minut (temp. 155 stopni). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Na stolnicę przesiewamy mąkę, łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Gdy podwoi swą objętość, rozwałkowujemy ciasto. Kroimy ciasto na niewielkie trójkąty. Nakładamy porcję powideł i zwijamy rogaliki.
Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Układamy na blaszce i pieczemy około 25 minut (temp. 155 stopni).
Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.