Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rogaliki z różaną marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rogaliki z marmoladą różana są wspaniałe

Rogaliki z różaną marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z różaną marmoladą

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 15 dag marmolady owocowej twardej
  • 1 łyżka konfitury z płatków róży

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z różaną marmoladą
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zimne masło i dokładnie posiekać. Wlać żółtko, śmietanę, aromat, wsypać cukier puder, dodać sztywno ubitą pianę z białka i zagnieść cisto. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i pokroić w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta łyżeczką nałożyć marmoladę wymieszaną z konfiturą, zwijać i formować rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut.
Rogaliki z różaną marmoladą
Zrobione ciasto, włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki
Rogaliki z różaną marmoladą
rozwałkować, pokroić w kwadraty, nakładać marmoladę
Rogaliki z różaną marmoladą
Zwijać ciasto z marmoladą i formować rogaliki
Rogaliki z różaną marmoladą
Rogaliki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce