Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Rogaliki z serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo dobre rogaliki na podwieczorek... i nie tylko :)

Rogaliki z serem

Składniki:

Rogaliki z serem

 

 

  • 125g serka na nadzienie
  • 2 lyzki stolowe cukru
  • 1 lyzka stolowa proszku bydyniowego (waniliowy, lub smietankowy)

 

  • lyzka miekkiego masla
  • lyzka cukru pudru
  • 2 lyzki maki - to skladniki na kruszonke.

 

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Rogaliki z serem
Wszystkie skladniki na ciasto dac do miski. Mleko powinno byc podgrzane i mozna w nim rozpuscic drozdze. Wyrobic ciasto. Odstawic do wyrosniecia. Przygotowac nadzienie: serek wymiszac z cukrem i budyniem Jak ciasto wyrosnie, wylozyc na stolnice posypana maka. Rozplaszczyc lekko rekami na kolo, ktore podzielic na 16 czesci, jak tort. Kazdy kawalek wyciagac za pomoca szerokiego noza i lekko rozwalkowac najkrotszy bok trojkata. Nalozyc lyzeczka odrobine serka zawinac rogalik. Polozyc na blache wylozona papierem do pieczenia. Gotowe rogaliki posmarowac rozbeltanym jajkiem a na gore polozyc troche kruszonki, przygtowanej z masla, cukru i maki. Piec ok 25-30 min az beda zlociste. Smaczenego! jak ktos ma szczescie ze zostana.. to moze zamrozic ;)