aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Rogaliki „z wody”

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepis na te niezwykłe rogaliki dostałam od koleżanki. Trochę obawiałam się tego przepisu, bo z tak ciekawym wykonaniem ciasta drożdżowego nie spotkałam się. Gorąco polecam.

Rogaliki „z wody” Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki „z wody”

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki „z wody”
Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Następnie wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz śmietanę. Z tych wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Gdy mamy dokładnie wyrobione ciasto, wówczas zawijamy je w lnianą ściereczkę i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Ciasto w wodzie zostawiamy na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i odwijamy ze ściereczki. Jeszcze chwilkę je wyrabiamy. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy je w kształt koła. Z koła wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie w szerszym rogu układamy po łyżeczce marmolady. I zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C do zrumienienia. Gdy rogaliki lekko przestygną wówczas posypujemy je cukrem pudrem.
Rogaliki „z wody”
Z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe.
Rogaliki „z wody”
Ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i wrzucamy do garnka z zimną wodą.
Rogaliki „z wody”
Po 25 minutach rozwałkowujemy porcje ciasta. Na każdym trujkącie układamy po łyżeczce marmolady.
Rogaliki „z wody”
Trujkąciki zwijamy w rogaliki, lekko dociskając ciasto żeby marmolada nie wyleciała ze środka. Pieczemy do zrumienienia.