marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rogaliki ziemniaczane ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Rogaliki z ziemniaków pasują najbardziej na śniadania lub wczesne kolacje wraz ze świeżą sałatą z jogurtem naturalnym.

Rogaliki ziemniaczane ze szpinakiem

Składniki:

Rogaliki ziemniaczane ze szpinakiem

 

  • 1 kg. ziemniaków,
  • 1 l. wody,
  • 2 pełne szklanki mąki,
  • 150 g. masła miękkiego,
  • śmietanka lub mleko 3,2%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 g. szpinaku mrożonego,
  • szczypta ziół suszonych, np. bazylia, szałwia, natka pietruszki,
  • pieprz ziołowy lub cytrynowy,
  • tłuszcz do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki ziemniaczane ze szpinakiem
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na osolonym wrzątku. Następnie odcedzić i utłuc, dodając trochę śmietanki lub mleka 3,2%. Zagnieść wraz z mąką, jajkami, masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Ciasto można schłodzić w lodówce z ok.30 min. Szpinak rozmrozić, odlać z niego wodę i wymieszać z ziołami suszonymi i roztartymi i pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Ciasto wyjąć rozwałkować i wykrawać kwadraty lub duże trójkąty, nakładać łyżeczką nadzienie. Formować rogaliki i układać na natłuszczonej blasze. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę z rogalikami wstawić na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na tacę i podawać z sałatą w jogurcie.