czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Rolada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Super dodatek do kawy na deser!

Rolada

Składniki:

Rolada

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 12 dag.mąki pszennej
  • 5 dag.mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • Bita śmietana:
  • 400ml.śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czerwona galaretka

Sposób przygotowania:

Rolada
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do zastygnięcia.Białka ubić na sztywną pianę,żółtka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel,dodać do piany a potem stopniowo mąkę delikatnie mieszając.Dużą blachę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto piec w 180*C w nagrzanym piekarniku ok.15 min.Upieczony biszkopt posypać cukrem przykryć wilgotną ściereczką,odwrócić papier spryskać zimną wodą zdjąć z ciasta i zwinąć razem ze ściereczką.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl.gorącej wody,śmietanę ubić z cukrem na koniec wlać przestudzoną żelatynę.Galaretkę pokroić w paski wyłożyć na brzegu ciasta,cały biszkopt posmarować śmietaną zwinąć w roladę tym razem bez ściereczki.