Rolada bananowa 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna rolada z bananem ;-)

Rolada bananowa 4

Składniki:

Rolada bananowa 4

 

  • CIASTO :
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

  • MASA :
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 zmielony banan
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru

 

  • PONADTO :
  • 2 banany w całości
  • 2 łyżki lukru

Sposób przygotowania:

Rolada bananowa 4




Ciasto biszkoptowe

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, wymieszać.

Przygotować blaszkę o wymiarze 25-40cm, wlać ciasto.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180c. i piec około 15 minut. Następnie upieczone ciasto zwinąć w wilgotną ściereczkę i odstawić do ochłodzenia.

Masa bananowa

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i bananem. Budyń ugotować na mleku, ostudzić, pod koniec dodać do utartej margaryny i wymieszać.

 Ciasto rozwinąć wyłożyć masę bananową, na krawędzi od siebie ułożyć banana i zawinąć roladę.

Gotową rolade polać lukrem i udekorować resztką masy.