zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2313]

Rolada bananowo - jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolada biszkoptowa z bananami i jabłkami. Pyszna i szybka propozycja. Piekłam ją podczas wyjazdu do rodzinki. Bardzo im smakowała i mam nadzieję, że będą z przepisu korzystać. Może i wy się skusicie ?

Rolada bananowo - jabłkowa

Składniki:

Rolada bananowo - jabłkowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada bananowo - jabłkowa
Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 40 x 28 cm, a piekarnik nastawić na 180 stopni.

Jabłka i banany obrać, pokroić i dodać do nich sok z cytryny a potem delikatnie wymieszać.

Potem rozłożyć te składniki na dnie blaszki.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę a potem dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać.

Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.

Delikatnie wymieszać ciasto na biszkopt.

Rozsmarować je delikatnie na jabłkach i bananach pokrywając je i wstawić blaszkę do piekarnika.

Piec około 30 - 35 minut.

Następnie ostrożnie uważając aby się i oparzyć wyjąć blachę z piekarnika, położyć na nią większą lub inne płaskie naczynie i odwrócić.

Zwinąć roladę w rulon a następnie zawinąć ją w ściereczkę.

Zostawić do wystudzenia a gdy wystygnie odwinąć ze ściereczki i posypać cukrem pudrem.