luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyszło smacznie, troszkę marshmallowsowo i bardzo ciekawie, a szklanka białek została wykorzystana i skonsumowana.

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Składniki:

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Na roladę

  • 1 szklanka białek ( u mnie 6 sztuk)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

Galaretka truskawkowa

  • 1 słoik truskawek w kompocie o poj. 1000 ml
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Rolada bezowa z galaretką truskawkową
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier puder nie przerywając ubijania. Następnie wsypuję mąkę oraz ocet, szybko przemieszam i przekładam do blaszki o wym. 24x36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15 min.

Następnie zmniejszam temperaturę do 100°C i piekę jeszcze 20 min. Sprawdzam, naciskając palcem, czy rolada "sprężynuje", jeśli tak wyjmuję roladę, przekładam na czystą ściereczkę spodem do góry, zdejmuję papier i zwijam roladę razem ze ściereczką.Odstawiam do wystygnięcia.

Truskawki odcedzam, sok zlewam do garnuszka i podgrzewam, aż zacznie wrzeć, wtedy wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam, aż zacznie lekko tężeć. Do tężejącej galaretki dodaję wcześniej odsączone truskawki, mieszam bardzo delikatnie by zachowały swój kształt.

Roladę rozwijam, nakładam dość mocno tężejącą galaretkę i ponownie zwijam. Całość odstawiam, do całkowitego stężenia.

Wyjmuję, kroję na plastry i układam na talerzu.

Tagi:

ciasta rolady