Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Rolada bezowa z żurawiną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rolada bezowa krucha na zewnątrz wilgotna w środku. Do tego śmietana oraz żurawina, która nadaje kwaskowego smaku. Idealne wyważone!

Rolada bezowa z żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada bezowa z żurawiną

 

  • 2 białka
  • 120g cukru pudru plus 1 łyżka do śmietany
  • 120g żurawiny ( u mnie suszona)
  • 150ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Rolada bezowa z żurawiną
Ubijamy białka, dosypując stopniowo cukier puder. Gotowa masę przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia u mnie 36*23. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o 160*C i pieczemy około 20 minut - nie więcej gdyż beza nie będzie w środku miękka, a w czasie zwijania pokruszy się. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu jeszcze ciepłą zwijamy bezę w rulon - kładziemy na ścierkę i w niej tworzymy zawiniątko;) Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Gdy rolada stygnie, ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru. Na wystudzonej bezie rozprowadzamy śmietanę, na niej żurawinę. Rolada przygotowana w ten sposób jest gotowa od razu. Nie dodaję tutaj żelatyny, gdyż ciacho znika błyskawicznie!
Rolada bezowa z żurawiną
Etap 1

Tagi:

rolada