Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosta, szybka i do tego smaczna rolada z bitą śmietaną do kawy, na każdą okazję. Taką roladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami.

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Składniki:

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Biszkopt

  • jajka - 5 szt
  • mąka - 5 łyżek
  • cukier - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki

Krem śmietanowy:

Dodatkowo :

  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną
Biszkopt : Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać.

Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.

Blachę z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut do zrumienienia. Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.

Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną śmietanę , przełożyć do miski ze śmietan -fix, ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.

Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki.

Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem. Smacznego !