góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Rolada biszkoptowa z galaretką

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

To ulubione ciasto mojego męża

Rolada biszkoptowa z galaretką

Składniki:

Rolada biszkoptowa z galaretką

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 2 galaretki o ulubionym smaku

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z galaretką
Galaretki dokładnie rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Zostawić do stężenia.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać razem z białkami. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 st. Piec ok. 15 minut.
Wyjąć ciasto, przykryć ściereczką i odwrócić blaszkę do góry dnem. Zdjąć papier. Ciasto natychmiast luźno zwinąć razem ze ściereczką.
Po ostygnięciu, delikatnie rozwinąć roladę, wylać dobrze tężejącą galaretkę i zwinąć ponownie, pozostawiając do stężenia.
Roladę można nadziewać również innym ulubionym nadzieniem.