marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rolada biszkoptowa z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przyrządzić ciasto biszkoptowe,utrzeć żółtka z cukrem,dodać mąkę z proszkiem,dodać pianę z białek.Wylać na blachę,upiec.Wyłożyć mak i zwinąć

Rolada biszkoptowa z makiem.

Składniki:

Rolada biszkoptowa z makiem.

 

  • 5-6 jaj (z tego białka na pianę),
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • aromat migdałowy,
  • puszka masy makowej gotowej,
  • margaryna na blachę,można też wysmarować nią pergamin,
  • bułka tarta do wysypania,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z makiem.
Przyrządzić ciasto biszkoptowe,ucierając żółtka z cukrem,dodając
stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia,ubić osobno pianę z bi-
-ałek,połączyć całość.Wylać na blachę z pergaminem wysmarowanym margaryną,wysypać bułką tartą.Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika do 170-180 st.C i piec 20 min.Po
upieczeniu wyjąć,wystudzić i wyłożyć na ściereczkę czystą z płótna,
po czym wyłożyć masę makową z puszki łyżką i rozprowadzić po całej powierzchni ciasta,skropić aromatem migdałowym,aby smak
i zapach był wyczuwalny.Następnie zwijać powoli i ostrożnie ciasto
z nadzieniem makowym w roladę,zawijając zarazem ściereczkę
po obu końcach jej w cukierek i odstawić na 1-2 godziny,aby ciasto
się nie rozwijało po odwinięciu go z płótna.Po upływie czasu można
rozwinąć ciasto i wyjąć spod niego ściereczkę.