SUPERPRZEPIS

Rolada boczkowa z nutą salami

  • 4
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Rolada boczkowa z nutą salami Więcej zdjęć (4)

taki boczek świetnie zastąpi nam nudne sklepowe wędliny, których często mamy dość i mamy ochotę na coś domowego i pysznego

Składniki:

Rolada boczkowa z nutą salami

 

  • 1 kg świeżego boczku bez skóry
  • 6 plastrów salami ( grubej )
  • 3 plastry cebuli
  • sól czosnkowo ziołowa
  • pieprz kolorowy
  • chili
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Rolada boczkowa z nutą salami
Boczek umyć, osuszyć i oprószyć dość mocno przyprawami. Na płacie boczku rozłożyć plastry salami ( jeśli mamy salami cienką należy użyć więcej plasterków ) i posikane plastry cebuli. Boczek zwinąć w roladę i za pomocą sznurka wędliniarskiego zawiązać aby rolada nam się nie rozwinęła. Z wierzchu posypać roladę solą i majerankiem i odstawić ją na godzinę. Po tym czasie położyć roladę na dnie naczynia żaroodpornego ( użyłam pokrywki ) wysmarowanym masłem. Naczynie z boczkiem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 180 stopni i od momentu zgaszenia lampki oznaczającej nagrzanie piekarnika piec boczek przez godzinę. Potem boczek wyjąć, wystudzić, odciąć sznurek wędliniarski i pokroić boczek w plastry.
Rolada boczkowa z nutą salami
Etap 1przygortwać boczek położyć salami i cebulę
Rolada boczkowa z nutą salami
Etap 2zawinąć boczek w roladę i zawiązać
Rolada boczkowa z nutą salami
Etap 3boczek upiec wystudzić i pokroić ...

Tagi:

beza bezy rolada