Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rolada cappuccinowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo lekka i bardzo pyszna z wyczuwalnym smakiem kawy.Taką roladę możemy bardzo szybko wykonać do popołudniowej kawy.

Rolada cappuccinowa pianka

Składniki:

Rolada cappuccinowa pianka

 

  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cappuccino o dowolnym smaku
  • szczypta soli

 

  • pianka:
  • śmietana typu ,,Śnieżka``
  • mleko potrzebne do ubicia (200 ml)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2-3 łyżki cappuccino o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:

Rolada cappuccinowa pianka
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy,następnie dodajemy żółtka i wodę,dokładnie ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i cappuccino,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt zdejmujemy z papieru ,zawijamy w ściereczkę i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy.Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu,dodajemy żelatynę i cappuccino,dokładnie ubijamy. Kilka łyżek odkładamy do dekoracji. Na biszkopt wykładamy masę i zawijamy roladę,odłożoną masą dekorujemy wierzch rolady wyciskając rozetki. Gotową roladę wstawiamy do lodówki do stężenia