bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Rolada czekoladowa z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pierwsza wiosenna rolada z borówkami

Rolada czekoladowa z borówkami

Składniki:

Rolada czekoladowa z borówkami

 

  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki (dałam tortową)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub mniej)
  • 50ml śmietany 18%
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 250g borówek

Sposób przygotowania:

Rolada czekoladowa z borówkami
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła. Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym Płaską formę najlepiej o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180C. ( nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania). Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie! Składniki na krem połączyć czyli mascarpone, cukier puder, smietane oraz sok z malin. Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć sciereczke. Natychmiast posmarować nadzieniem, ułożyć borówki w srodku i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą powstała z rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolad. Można ostudzoną rolade albo posmarowac albo oblać tworząc "fale". Ozdobić borówkamii posypać cukrem pudrem.