iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka rolada wspaniale smakuje i pięknie wygląda jest to wypiek idealny na święta i nie tylko. Krem jest orzechowy, a w święta nie może brakować na stole orzechów.

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym

Składniki:

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym

ciasto:

  • 4 jajka
  • 8 dag cukru
  • 5 dag mąki tortowej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka oleju

krem:

dodatkowo:

  • 1 szklanka dżemu z wiśni z kawałkami owoców
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym
Jajka ubić z dodatkiem szczypty soli i cukru, ubijać do momentu powstania puszystej masy, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i delikatnie wymieszać na koniec dodać olej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto i wyrównać. Piec w temp. 180st około 10 minut po upieczeniu ciasto wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć w roladę, odstawić do wystudzenia.

Białą czekoladę rozpuścić z 100 ml śmietany 30% i odstawić do wystudzenia, pozostałą śmietanę ubić w trakcie ubijania dodać śmietanę z czekoladą i Śnieżkę, ubić na sztywno. Mielone orzechy dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

Wystudzoną roladę rozwinąć i delikatnie zdjąć z niej papier, skropić naparem z kawy i posmarować po całości cienka warstwą dżemu, następnie kremem i ponownie zwinąć. Roladę zwijamy na papierze do pieczenia owijając ją w papier jak cukierka i tak zostawiamy do zastygnięcia.

Następnego dnia roladę rozwinąć z papieru i polać polewą czekoladową, dowolnie ozdobić po zastygnięciu polewy kroić na porcje.

Polewa czekoladowa:

W miseczce nad parą rozpuścić czekoladę i wymieszać z miodem oraz mlekiem.