jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada czekoladowa z twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rolada czekoladowa z twarożkiem polecana przy małej czarnej

Rolada czekoladowa z twarożkiem

Składniki:

Rolada czekoladowa z twarożkiem

 

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • tłuszcz- do blachy
  • cukier- do posypania ściereczki
  • NADZIENIE:
  • 25 dag twarożku
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 słoik konfitury morelowej 25 dag
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 2 cytryny
  • cukier puder- do posypania ciasta
  • kakao- do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Rolada czekoladowa z twarożkiem
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i kakao. Przesiać do piany, wymieszać wszystkie składniki. Rozsmarować ciasto na wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blasze. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąć upieczony biszkopt na posypaną cukrem ściereczkć, usunąć pergamin. Zwinąć za pomocą ściereczki, odłożyć do ostygniecia. Sparzyć wrzątkiem cytryny, osuszyć, z jednej otrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z obu cytryn, utrzeć z cukrem, twarożkiem i otarta skórką. Dokładnie wymieszać masę z rozpuszczoną żelatyną oraz ubitą śmietaną. Przetrzeć konfiturę przez sitko. Rozwinąć ciasto, posmarować konfiturą i masą twarogową. Ponownie zwinąć. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.