MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Rolada dietetyczna na skrobi i otrębach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dietetyczna rolada z budyniem i orzechami. Biszkopt na otrębach i skrobi, do tego orzechy i lekka bita śmietana - smacznego! :)

Rolada dietetyczna na skrobi i otrębach

Składniki:

Rolada dietetyczna na skrobi i otrębach

 

  • biszkopt:
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki otrębów
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik/ cukier brązowy/ miód

 

  • masa:
  • 1 budyń czekoladowy (lub waniliowy z dodatkiem kakao)
  • 500ml mleka
  • słodzik/ cukier brązowy/ miód
  • 3 łyżki żelatyny
  • orzechy - pokruszone lub w kawałkach

 

Sposób przygotowania:

Rolada dietetyczna na skrobi i otrębach
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Budyń, otręby, żółtka, proszek i słodzik miksujemy. Do masy stopniowo dodajemy pianę z białek - mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 20 minut w temperaturze 180stopni. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy w mikrofali do rozpuszczenia. Dodajemy do budyniu i mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy. Gorący biszkopt zawijamy w ściereczkę,i odstawiamy do wystygnięcia. Serek homo mieszamy ze słodzikiem, i napełniamy nim szprycę. Biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy masą budyniową, i zwijamy. Dekorujemy bita śmietaną i orzechami. Smacznego :) Rady: Budyń - można zastąpić skrobią kukurydzianą 1:1 Na diecie dukana - orzechy można zastąpić aromatem lub żurawiną