Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Rolada drobiowa ze śliwką i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie chudego boczku ze słodką śliwą w roladce drobiowej - pyszne!

Rolada drobiowa ze śliwką i boczkiem

Składniki:

Rolada drobiowa ze śliwką i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowa ze śliwką i boczkiem
1. Przygotowujemy mięso: piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze pasy (z jednego fileta - trzy kawałki). Rozbijamy tłuczkiem i układamy każdy oddzielnie na stole, oprószając solą morską i gałką muszkatołową. Kroimy plastry boczku i śliwki, układając na każdym rozbitym filecie, w takiej ilości, aby możliwe było potem zawinięcie mięsa. Zawijamy i spinamy wykałaczką lub okręcamy kordonkiem, by rolada była zwarta. 2. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. 3. W tym czasie przygotowujemy sos winegret miodowy: w kubku mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz miód. Dodajemy pieprz i sól morską i mieszamy, aż całość się połączy. 4. Myjemy sałatę lodową, szarpiemy do miski i zalewamy sosem, mieszając, aby się dobrze połączył.