Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Rolada drobiowa ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak na prawdziwą fankę szpinaku przystało, dodaję go do każdego dania, do którego tylko mogę. :))

Rolada drobiowa ze szpinakiem

Składniki:

Rolada drobiowa ze szpinakiem

 

  • filet z kurczaka - 2 podwójne piersi
  • szpinak świeży - 500 gram
  • ser niebieski Lazur - 100 gram
  • czosnek - 4 ząbki
  • cebula - 1 mała
  • pieprz, sól
  • jajko - 1 duże
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowa ze szpinakiem
1. Przygotowujemy farsz: obieramy, myjemy i szatkujemy szpinak. Szatkujemy cebulę i przeciskamy przez praskę czosnek. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią cebulę i czosnek i podduszamy. Dorzucamy szpinak i dusimy, aż zwiędnie, a woda odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kroimy w kawałki ser niebieski i dodajemy do szpinaku. Od czasu do czasu mieszamy, a gdy ser się rozpuści, przekładamy farsz do miseczki. 2. Filety z kurczaka myjemy i obieramy. Każdą pierś dzielimy i rozbijamy tłuczkiem. Na rozbite filety nakładamy łyżką farsz. Zwijamy w roladę i obtaczamy w jajku i mące. Rozgrzewamy patelnię i smażymy z każdej strony roladki około 20 minut.