Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Rolada drożdżowa z kakao

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis ten jest przepisem rodzinnym mojego męża. Gdy był mały taką roladę z kakao i cukrem piekła jego babcia :)

Rolada drożdżowa z kakao

Składniki:

Rolada drożdżowa z kakao

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru do ciasta + 2 czubate łyżki na nadzienie
  • 1/2 kostki masła
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Rolada drożdżowa z kakao
Pokruszone drożdże rozetrzeć z 1/2 szklanki letniego mleka i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn urósł.

Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, letnie roztopione masło, a na końcu rozczyn.

Wyrabiać elastyczne ciasto, dodając resztę mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić go na dwie równe porcję. Każdą porcję rozwałkować na prostokątny placek, posypać równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Zwinąć w rulon i zlepić końce.

Obydwie rolady, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 45-50 min.