dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Rolada jabłkowo-rabarbarowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszna rolada z jabłkami i rabarbarem. Jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam gorąco.

Rolada jabłkowo-rabarbarowa

Składniki:

Rolada jabłkowo-rabarbarowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowo-rabarbarowa

Krok 1:

Rolada jabłkowo-rabarbarowa
Na blasze do pieczenia układamy pokrojone owoce.

Owoce myjemy. Obieramy jabłka i usuwamy pestki. Kroimy w plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obieramy i siekamy. Rozrzucamy na jabłka. Całość oprószamy cynamonem.

Krok 2:

Rolada jabłkowo-rabarbarowa
Do ubitych białek dodajemy pozostałe składniki.

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie stopniową dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

Krok 3:

Rolada jabłkowo-rabarbarowa
Na owocach rozprowadzamy ciasto biszkoptowe.

Na owocach równomiernie rozprowadzamy ciasto. Pieczemy ok 25 - 30 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę i zdejmujemy papier do pieczenia. Zwijamy w rulon. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!


Tagi:

ciasta rolady