kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Rolada jagodowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna i bardzo owocowa;)

Rolada jagodowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada jagodowa

 

  • Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • Masa jagodowa:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka jagodowa lub z owoców leśnych
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 5 łyżek dżemu jagodowego
  • Do nasączania biszkoptu:
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Rolada jagodowa
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę(ze szczyptą soli oczywiście),następnie,ciągle mieszając dodać cukier i stopniowo po jednym żółtku,następnie przesianą mąkę. Masę biszkoptową rozsmarować na dużą blachę,wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170*C ok 15-20 minut. Galaretkę rozrobić w 1 szklance gorącej wody.Wystudzić.Śmietankę ubić na sztywno.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,wystudzić i dodawać stopniowo po jednej łyżce ubitej śmietany(ciągle mieszając),następnie wlać wystudzoną galaretkę i dżem.Tak powstałą masę wstawić na kilka minut do lodówki aby delikatnie stężała. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i położyć na wilgotną ściereczkę co ułatwi zawijanie rolady. Sok z cytryny wymieszać z wodą i cukrem i nasączyć biszkopt. Na tak przygotowany biszkopt nakładamy krem śmietanowo-jagodowy i delikatnie zawijamy. Zwiniętą już roladę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto dekorujemy bitą śmietaną lub cukrem pudrem lub czym kto woli.SMACZNEGO!!!!
Rolada jagodowa
Do ubitych na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku i mąkę.
Rolada jagodowa
Gotowa masę biszkoptowa rozsmarowujemy na dużej blasze.
Rolada jagodowa
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia i przykrywamy wilgotną ściereczką.