dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna kakaowa rolada z kremem mascarpone, ze słodkimi truskawkami i chrupiącymi migdałami. Niebo w... buzi :)

Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa

Składniki:

Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki maki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

Sposób przygotowania:

Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa

Biszkopt:

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

Nadzienie:

100 g truskawek miksujemy blenderem na mus. Pozostałe truskawki kroimy w kostkę średniej wielkości. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, mus truskawkowy oraz migdały i dokładnie całość miksujemy. Roladę smarujemy kremem a na kremie rozkładamy pokrojone truskawki i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto posypujemy kakao lub cukrem pudrem. Smacznego :)