SUPERPRZEPIS

Rolada kakaowa z orzechową pralinką

  • 5
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Rolada kakaowa z orzechową pralinką Więcej zdjęć (5)

Roladę przygotowałam na Dzień Babci:)
To moja pierwsza masa cygaretkowa więc wzór może niezbyt imponujący ale się wyrobię:)zapraszam:)

Składniki:

Rolada kakaowa z orzechową pralinką

 

 

 

  • Masa cygaretkowa:
  • 25 g miękkiej margaryny tortowej
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g białka ( z jajka rozm. M)
  • 25 g mąki

 

  • Masa do rolady:
  • 250 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 120 g miękkiej margaryny tortowej
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • masa pralinowa
  • Dodatkowo:
  • 12-15 sztuk suszonych moreli
  • Blaszka 30*18cm

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada kakaowa z orzechową pralinką
Masa pralinowa: Orzechy wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i uprażyć co chwilkę potrząsając blachą. Następnie wysypać na suchą i czystą ściereczkę i zdjąć skórkę. Na patelnię wysypać cukier i roztopić go do jasnozłotej barwy ( nie mieszać łyżką, można delikatnie wstrząsnąć patelnią). Do upalonego cukru wrzucić orzechy i potrzymać na ogniu jeszcze jakąś minutę, tak aby orzechy połączyły się z karmelem. Przelać na papier do pieczenia i ostudzić. Następnie połamać na mniejsze kawałki o zmielić w blenderze.

Masa cygartekowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas nie przerywając ucierania dodać białko i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać mąkę i połączyć ją z resztą składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprychy wyciskać wzory.Odłożyć do lodówki do zastygnięcia.

Biszkopt: Do miseczki przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć. Do miski wbić jajka i utrzeć do puszystości z cukrem. Następnie partiami dodawać suche składniki i delikatnie wymieszać. Powstałą masę delikatnie wylać na masę cygaretkową i delikatnie rozsmarować. Piec około 10 minut w 180 st. Następnie przełożyć na ściereczkę, delikatnie obrócić biszkopt wzorem do góry i zwinąć w rulon razem ze ściereczka i zostawić do ostygnięcia.

Masa do rolady: Z przewidzianego mleka odlać 50 ml mleka i dodać do niego budyń i cukier. Wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do ugotowanego mleka wlać mieszankę i cały czas mieszając pogotować aż budyń zgęstnieje. Przełożyć do zlewu z zimną wodą i dobrze ostudzić ( przykryć folią aby nie powstał kożuch). Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Następnie po 1 łyżce dodawać zimny budyń i mieszać cały czas mikserem. Na koniec dodać zmieloną masę pralinową i delikatnie ale dokładnie mieszać.

Wykonanie: Roladę rozwinąć. Rozsmarować na niej krem i ułożyć w dwóch rzędach suszone morele. Ciasno zwinąć. Odłożyć na całą noc do lodówki. Smacznego!
Rolada kakaowa z orzechową pralinką
uprażone orzechy wymieszać z karmelem i ostudzić
Rolada kakaowa z orzechową pralinką
masę cygaretkową wyciskać na papier i odłożyć do lodówki
Rolada kakaowa z orzechową pralinką
do masy budyniowej dodać zmiksowane orzechy
Rolada kakaowa z orzechową pralinką
rozłożyć krem dać morele i zwinąć