rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Rolada kanapkowa z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczna, krucha, wieprzowo- drobiowa i przede wszystkim "swojska" wędlinka do kanapek, przekąsek i sałatek.

Rolada kanapkowa z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada kanapkowa z szynkowara

 

Sposób przygotowania:

Rolada kanapkowa z szynkowara
Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić jak największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie rozbijamy. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy lekko posolone. Na płat schabu wykładamy usmażone pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka. Całość zwijamy w roladę. Okręcamy dookoła sznurkiem spożywczym. Kropimy olejem, posypujemy pozostałymi przyprawami i posiekanym czosnkiem. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Po leżakowaniu w lodówce, wkładamy do szynkowara, zamykamy i gotujemy w garnku z wodą (ma jej być tyle, bo dosięgała do 2/3 szynkowara) Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 1,5h, a następnie odkładamy do przestygnięcia.
Rolada kanapkowa z szynkowara
Schab przekrawamy i rozbijamy na cienki płat
Rolada kanapkowa z szynkowara
Na schab nakładamy pieczarki i przykrywamy płatem drobiowym
Rolada kanapkowa z szynkowara
Całość rolujemy i oblekamy mocno nicią spożywczą
Rolada kanapkowa z szynkowara
Szynkowar z zamarynowaną szynką wstawiamy do garnka z wodą