SUPERPRZEPIS

Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty

  • 4
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty Więcej zdjęć (2)

Jeśli znudziły Was już tradycyjne schabowe, to zapraszam na roladę z karkówki, opatuloną wędzonym boczkiem.

Składniki:

Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty

 

  • 800 g karkówki
  • 300 g wędzonego boczku (najlepiej długie paski)
  • kilka liści młodej kapusty (ok 5)
  • 1/3 czerwonej, świeżej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

 

  • Marynata:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka przyprawy gajowego
  • 1 łyżka przyprawy do steków
  • 4 ząbki czosnku

 

  • Dodatkowo:
  • nić spożywcza

Sposób przygotowania:

Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty

Mięso:

Rolada karkówkowa z liśćmimłodej kapusty
Karkówkę nacinamy i rozbijamy jak najcieniej tłuczkiem kuchennym

Karkówkę myjemy i przekrawamy tak by powstał długi płat. Ja najpierw przecinam wzdłuż ok 1.5 cm od góry zostawiając złączony bok, a następnie tak samo nacinam z dołu- powstaje taka eska, którą rozciągam i dodatkowo rozbijam tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem.

Rolada:

Rolada karkówkowa z liśćmimłodej kapusty
Na płacie mięsa rozkładamy liście kapusty oraz na jednym krótszym końcu- paprykę

Na rozbitym mięsie układamy umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwijamy w rulon.

Marynata:

Rolada karkówkowa z liśćmimłodej kapusty
Przygotowaną roladę nacieramy marynatą z oleju i mieszanek przypraw

Zwinięte mięso owijamy dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Ja odkroiłam od niego skórę i wycięłam kosteczki, by później nikt ząbka nie stracił :) Lepiej jeśli są długie, ale ja miałam krótkie i też sobie poradziłam. Roladę mocno okręcamy nicią spożywczą i przekładamy do plastikowego, zamykanego pojemnika lub innego naczynia. Z oleju oraz przypraw i posiekanego czosnku przygotowujemy marynatę, którą wylewamy na mięso i dokładnie w nie wcieramy. Zamykamy pudełko i na min, 12 godzin odkładamy do lodówki.

Pieczenie:

Rolada karkówkowa z liśćmimłodej kapusty
Po upływie odpowiedniego czasu przekładamy całość do rękawa do pieczenia

Po upływie podanego czasu mięso wraz z przyprawami i tłuszczem przekładamy do rękawa do pieczenia. Zwijamy końce i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 170st C na 90 minut. Po tym czasie rękaw rozcinamy i przypiekamy roladę z każdej strony po ok 10 minut. Podajemy na ciepło.