akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Rolada kokosowa bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Coś dla tych, którzy nie posiadają piekarnika :) Słodka rolada kokosowa bez pieczenia ze zmielonych herbatników.

Rolada kokosowa bez pieczenia

Składniki:

Rolada kokosowa bez pieczenia

Masa kakaowa

  • 320 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl mleka

Masa kokosowa

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • 60 g masła

Sposób przygotowania:

Rolada kokosowa bez pieczenia

Masa kakaowa

Masa kakaowa: Masło, cukier puder oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Przestudzić.

W międzyczasie w malakserze, mikserze lub za pomocą wałka zmielić herbatniki na piasek (jeśli pozostanie kilka większych kawałków nic się nie stanie) Dodać do nich ostudzoną mieszankę i dobrze zagnieść rękami. Jeśli masa będzie się kruszyć, należy dodać kilka łyżek mleka. Wstawić do lodówki, aż stwardnieje (ok. 15-30 minut)

Masa kokosowa

Masa kokosowa: Mleko i cukier puder przełożyć do garnuszka i podgrzewać, aż kokos wchłonie mleko. Na koniec dodać pokrojone w kostkę masło i jeszcze chwilkę podgrzewać, aż powstanie gęsta masa. Następnie zdjąć ją z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masę kakaową rozwałkować na prostokąt, pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki niej ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy). Górną folię ściągnąć, a na cieście równomiernie rozprowadzić masę kokosową. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.

Roladę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Rano pokroić w plasterki i podawać gościom. Smacznego!