monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Iście letni deser, czerwone porzeczki, jogurt naturalny i lekki biszkopt czyli deser idealny. Serdecznie zapraszam amatorów rolad:)

Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi

 

  • Biszkopt kukurydziany:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzanej-73 g
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego- 10 g
  • 1 łyżeczka stevii
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 250 g jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki
  • 200 ml wody
  • 120 g czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania:

Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi

Biszkopt:

Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi
w miseczce wymieszać sypkie składniki dokładnie

W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.

ETAP 2:

Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi
do masy jajecznej dodać sypkie składniki i delikatnie wymieszać

Do misy miksera przełożyć jajka i ubić je aż będą puszyste. Dodać cukier i stevię i delikatnie wymieszać. Następnie dodawać sypkie składniki i mieszać na najniższych obrotach miksera.

ETAP 3:

Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi
ciasto wylać na płaską blachę od piekarnika

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wylać masę. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec w 180 st około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na czystą ściereczką. Delikatnie zdjąć papier ( troszkę ciężko odchodzić więc trzeba go powoli odrywać). Zrolować luźno i zostawić do ostygnięcia.

Nadzienie:

Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi
do rozmieszanego jogurtu dodać galaretkę

Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i odłożyć do lekkiego stężenia.
Do misy miksera przełożyć jogurt i lekko go ubić, następnie partiami dodawać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Odłożyć na 5 min do lodówki.

ETAP 5:

Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi
na biszkopt rozłożyć masę jogurtowa i porzeczki

Biszkopt rozłożyć i rozsmarować masę jogurtową ( 2 łyżki masy zostawić do dekoracji). Następnie rozłożyć porzeczki i zrolować ściśle. Przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia udekorować resztą masy jogurtowej i kulkami porzeczek.
Smacznego!