SUPERPRZEPIS

Rolada lasagne z młodą kapustą

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rolada lasagne z młodą kapustą

Mielona wieprzowina zawinięta w liściach młodej kapusty, pieczona w sosie pomidorowym. Uzupełnieniem dania są falujące płaty makaronu lasagne z żółtym serem, co sprawia, że danie jest kompletne.

Składniki:

Rolada lasagne z młodą kapustą

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 główka młodej kapusty
  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 150 g sera żółtego gouda w plasterkach

SOS:

Sposób przygotowania:

Rolada lasagne z młodą kapustą

ETAP 1:

Rolada lasagne z młodą kapustą
Liście układać na płaskiej powierzchni tworząc prostokąt.

Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Po paru minutach odkładać liście. Liście powinny być miękkie.

Makaron lasagne ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Gotować krótko do 5 min w dużej ilości wody. Wykładać na ściereczkę każdy płatek oddzielnie.

ETAP 2:

Rolada lasagne z młodą kapustą
Na liściach rozsmarować mięso mielone, zostawiając wolne brzegi.

Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Dodać jajko, musztardę, rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając dobrze solą i pieprzem.

Na płaskiej powierzchni rozłożyć folię spożywczą i układać na niej liście kapusty, tak aby zachodził jeden na drugi. Na ułożony prostokąt wyłożyć mięso, zostawiając wolne brzegi.

ETAP 3:

Rolada lasagne z młodą kapustą
Na mięsie ułożyć makaron i żółty ser w plastrach.

Rozłożyć na całej powierzchni mięsa ugotowane płaty makaronu, a następnie plasterki żółtego sera.

ETAP 4:

Rolada lasagne z młodą kapustą

Zwinąć całość w roladę wzdłuż dłuższego brzegu przy pomocy foli spożywczej. Przełożyć do natłuszczonej formy i usunąć folię. Roladę można przeciąć na pół, zabezpieczając brzegi pozostałymi liśćmi.

Przecier pomidorowy doprawić i wylać na roladę. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Pod koniec można ściągnąć pokrywkę i zwiększyć temperaturę do 200*C, aby rolada się przypiekła. Po upieczeniu odstawić na 10 min i pokroić w grube plastry polewając sosem pomidorowym.

Smacznego