Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Rolada makowa wg Mysiuni

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyśmienita rolada makowa.

Rolada makowa wg Mysiuni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada makowa wg Mysiuni

 

  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 cukier wanilinowy
  • 400 gram masy makowej
  • polewa

Sposób przygotowania:

Rolada makowa wg Mysiuni
Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier zwykły i waniliowy, śmietanę oraz miękkie masło. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które dość cienko wałkujemy. Na rozwałkowane ciasto wykładamy gotową mase makową (lub też przygotowujemy ją sami), a następnie dokładnie i równo ją rozsmarowujemy (przy krawędziach zostawiamy 1-2cm miejsca wolnego by lepiej zawinąć roladę). Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, a następnie całe, ściśle owijamy w papier i wkładamy do wąskiej blaszki – pieczemy ok 45 minut w temp 180*. Roladę po upieczeniu wyjmujemy dopiero gdy całkiem wystygnie, a następnie dekorujemy ją w sposób dowolny. Ja polałam ją czekoladą i posypałam kolorowymi wiórkami kokosowymi.
Rolada makowa wg Mysiuni
rolada makowa, posmraowana makiem, przed zawinieciem
Rolada makowa wg Mysiuni
przygotowana rolada, już upieczona przed dekorowaniem ,